Als je een mooie website hebt, wil je natuurlijk ook dat je bezoekers geregeld terugkomen om de laatste nieuwtjes te lezen. Dan kan een wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief een goed idee zijn. Met behulp van de online dienst MailChimp maak je eenvoudig en zonder kosten een mooie nieuwsbrief om de bezoekers van je site op de hoogte te houden.
MailChimp is een van de populairste websites om nieuwsbrieven mee te beheren en versturen. De site geeft je verschillende handige hulpmiddelen om het instellen en verzenden van een nieuwsbrief eenvoudiger te maken. Zo heb je er bijvoorbeeld kant-en-klare formuliertjes voor je website om je bezoekers zich te laten inschrijven op je nieuwsbrief en krijg je statistieken te zien over het effect van je nieuwsbrieven: hoe vaak ze worden geopend en op welke links de lezers klikken. Daarnaast is het mogelijk om je nieuwsbrief automatisch te vullen met content door er een RSS-feed aan te koppelen.
Hoe werkt MailChimp?
Allereerst moet je een (gratis) account aanmaken om gebruik te maken van deze dienst. Na het invullen van informatie over je website krijg je een korte introductie waarmee de basis van MailChimp wordt uitgelegd. MailChimp werkt op basis van templates, lijsten en campagnes. Die drie begrippen worden hieronder kort uitgelegd.
Templates
Om een nieuwsbrief in MailChimp te verzenden heb je een template nodig. Een template is een andere benaming voor de lay-out van je nieuwsbrief, dus hoe je nieuwsbrief er uiteindelijk uit komt te zien. Dat kan heel basaal zijn, maar je kunt ook complexe templates maken. De templates worden gemaakt in HTML. MailChimp heeft een aantal kant-en-klare templates die je gratis kunt gebruiken. Verder kun je in HTML je eigen templates maken of je kunt natuurlijk zelf een ontwerper inhuren om voor jou een nieuwsbrief-template te maken. In MailChimp vind je templates onder de knop “My Templates”. Wanneer je voor het eerst begint kun je het beste gebruik maken van een van de standaard templates van MailChimp. Die kun je in de eenvoudige online HTML-editor van MailChimp makkelijk aanpassen naar je eigen wensen.
Lijsten
Een nieuwsbrief verzend je in MailChimp naar een bepaalde lijst met e-mailadressen. Deze lijst kun je importeren (als je zelf al een verzameling e-mailadressen hebt) en je kunt ook een formulier aanmaken die je vervolgens op je website kunt tonen en waarmee bezoekers hun e-mailadres kunnen achterlaten. Ingevulde e-mailadressen worden dan automatisch op je lijst in MailChimp geplaatst. Bezoekers kunnen zichzelf ook altijd handmatig weer uitschrijven als ze op een lijst staan. Onder de knop “Lists” in MailChimp kun je terecht voor het aanmaken van lijsten.
Campagnes
Wanneer je een template en een lijst hebt aangemaakt, kun je je eerste nieuwsbrief gaan verzenden. Dat doe je door een campagne op te starten. Je hebt enkele keuzemogelijkheden bij het maken van een campagne. Zo kun je een nieuwsbrief verzenden op basis van een RSS-feed gekoppeld aan een template. Dit kun je bijvoorbeeld wekelijks doen, zodat elke week automatisch de nieuwste berichten uit de RSS-feed van je website in de nieuwsbrief gezet worden en naar je abonnees verstuurd worden. Ook kun je een simpele tekstgebaseerde campagne opstarten (hier heb je geen template voor nodig, maar de lay-out is dan ook alleen maar tekst). Daarnaast is het mogelijk om een handmatige campagne op te starten die gebruik maakt van een van je templates.
Wanneer je een nieuwsbrief op basis van je RSS-feed wilt aanmaken, moet je in je template gebruik maken van zogenaamde “Merge tags”. Hiermee geef je aan welke gedeeltes uit je RSS-feed in de nieuwsbrief moeten komen, bijvoorbeeld alleen de titel van een bericht uit je RSS-feed of enkel de korte samenvatting of de afbeelding. Op de site van MailChimp vind je daar meer uitleg over.
Bezoekers in laten schrijven op je nieuwsbrief
Je kan via MailChimp heel eenvoudig een formuliertje maken waarmee je je websitebezoekers kunt laten aanmelden voor een nieuwsbrief. Die optie vind je bij een lijst die je hebt aangemaakt. Je ziet daar de knop “Create Form”, waarmee je kunt aangeven hoe je formulier er uit moet zien. Het is mogelijk direct te linken naar het formulier of ervoor te kiezen om het formulier te integreren in je site.
Daarnaast zijn er nog andere manieren om bezoekers te werven, je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van de WordPress-plugin als je een site hebt die gemaakt is met WordPress. Hiermee wordt het aanmeldformulier direct geïntegreerd in je site, bijvoorbeeld in je zijbalk.
MailChimp heeft zelf ook een handige omschrijving van hoe je snel een formulier aan je website toevoegt.
Gratis of betaald
Zoals gezegd kun je gratis gebruik maken van MailChimp. Dat geldt echter alleen voor kleinere gebruikers. Met het gratis lidmaatschap kun je namelijk tot 2.000 e-mailadressen in een nieuwsbrieflijst hebben en tot 12.000 e-mails per maand verzenden. Wil je meer, dan moet je gaan betalen. Voor de meeste kleinere websites is het gratis abonnement meestal wel genoeg.