Als je gegevens op wilt slaan van een gebruiker dan heb je een database nodig. MySQL is een databasesysteem waarvan je vrij eenvoudig gebruik kunt maken.
Bij de meeste webhosting heb je de mogelijkheid om een MySQL-database te gebruiken. Je kunt hierin met behulp van PHP makkelijk gegevens opslaan. Dit kan gaan om bijvoorbeeld informatie over een gebruiker op je website, zodat je bezoekers een profiel kunnen aanmaken. Ook kun je het gebruiken om informatie over je bezoekers te verzamelen, zoals statistieken. Daarnaast kun je op basis van informatie in een MySQL-database een complete rijkgevulde website maken. Heb je bijvoorbeeld een database vol met gegevens over films, acteurs en regisseurs, dan kun je een complete filmwebsite opzetten door deze database in MySQL te laden en met behulp van PHP de gegevens er op je website uit te halen.
Om een MySQL-database te beheren maak je meestal gebruik van de software phpMyAdmin. Dit is een webapplicatie waarin je tabellen in je database kunt aanmaken en beheren. Ook is het mogelijk om hierin een backup te maken van alle gegevens in je database. Je kunt phpMyAdmin zelf installeren op je server, maar meestal heeft je webhost dit al voor je gedaan en heb je via je controlpanel van je webhost toegang tot phpMyAdmin.
Hoe maak je een nieuwe MySQL-database aan?
Meestal heeft je webhost je de beschikking gegeven over een controlpanel waarmee je allerlei dingen kunt regelen. Hier kun je ook nieuwe databases aanmaken. Let wel even op, sommige webhosts geven je de mogelijkheid om een onbeperkt aantal databases aan te maken, bij andere webhosts mag je er maar een of enkele aanmaken. Voor een normale website is een enkele database genoeg, maar soms kan het handig zijn meerdere databases te gebruiken.
Veel webhosts gebruiken als controlpanel DirectAdmin. Om een database aan te maken log je in bij DirectAdmin.
Vervolgens kom je op het hoofdscherm, waar je kiest voor “MySQL Management”.
Klik in dit scherm op “Create new database”.
Vervolgens kom je in een scherm waar je de naam van je database en user kunt kiezen en waar je een wachtwoord in kunt voeren. De naam van de database mag in totaal niet meer dan 16 tekens hebben, inclusief voorvoegsel. Voor de username wordt vaak hetzelfde als de databasenaam gebruikt.
Klik op “Create”, en je database is klaar voor gebruik! In het volgende scherm zie je de gegevens waarmee je database is aangemaakt, deze moet je onthouden want hiermee kun je bijvoorbeeld WordPress of andere softwarepakketten installeren. Ook heb je ze nodig als je met PHP een verbinding met je database wilt maken.