Hoe werkt Google Adsense en wat is het eigenlijk? Is het misschien ook iets voor jou om op je website te zetten en hoe doe je dat?
Sinds 2003 biedt Google met Adsense aan website-eigenaren de mogelijkheid om context-gerelateerde advertenties op hun website weer te geven. Heb je bijvoorbeeld een website over bloemen, dan zorgt een stukje script-code van Google ervoor dat op je website advertenties worden weergegeven die over bloemen gaan. Die advertenties zijn afkomstig van adverteerders die meedoen met Google Adwords en daar hun advertenties invoeren.
Hoeveel kun je verdienen met Adsense?
Als je een website hebt waarmee je met behulp van Adsense geld wilt verdienen, zijn er diverse factoren om rekening mee te houden. Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het heel erg van het onderwerp van je site afhangt of je ook serieuze inkomsten kunt genereren via de advertenties op je site. Je krijgt bij Adsense namelijk per klik betaalt, oftewel elke keer dat een bezoeker van je site op een advertentie klikt krijg je een bedrag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de populariteit van het onderwerp van je site of van de pagina op je site. Hoe meer bedrijven er actief zijn met het onderwerp van je site en hoe meer geld er omgaat in de branche van het onderwerp van je site, hoe meer je kunt verdienen. Advertenties over hypotheken leveren bijvoorbeeld per klik veel meer op dan advertenties over postzegels, simpelweg omdat er veel meer concurrentie is op het onderwerp hypotheken.
Wil je te weten komen hoe populair een onderwerp is bij adverteerders? Maak dan gebruik van de Google Keyword Tool. Vul hier een trefwoord in, en je ziet onder het kopje “Concurrentie” staan hoe populair het betreffende woord is bij adverteerders.
Daarnaast hangt de grootte van de inkomsten via Adsense op je site ook af van de plaats waar je advertenties neerzet. Om je inkomsten te optimaliseren moet je ervoor zorgen dat de advertenties staan op een pagina met voldoende geschreven tekst, zodat Google weet welk soort advertenties er getoond moeten worden, het heet niet voor niets context-gerelateerde advertenties: er moet dus context zijn. Maar je wilt er tegelijkertijd voor zorgend dat de advertenties uitnodigen om erop te klikken. Je moet dus rekening houden met hoe je bezoeker naar je site kijkt. Heb je bijvoorbeeld aan de rechterkant van je site allerlei navigatieknoppen en links staan, dan is het slim om daar ook een Adsense-blok neer te zetten. Je bezoeker is namelijk al snel geneigd om aan de rechterkant van je site door te klikken naar meer informatie. Heb je een site met veel en lange teksten, dan kan het handig zijn om een advertentieblok tussen de tekst zelf te zetten en helemaal onderaan je pagina. Dan sla je namelijk twee vliegen in een klap: mensen die de info op je site interessant vinden lezen helemaal door naar het eind en kunnen wanneer ze klaar zijn met lezen verder klikken naar interessante gerelateerde content. Mensen die halverwege de tekst op je pagina afhaken, kunnen in een blok halverwege de tekst direct doorklikken naar iets waar ze misschien wel naar op zoek zijn.
Hoe zet je Adsense op je site?
Adsense op je site zetten is helemaal niet moeilijk, maar je moet van te voren wel in elk geval een website of blog hebben met wat content erop, anders wijst Google je aanvraag waarschijnlijk af. Ook heb je een account bij Google nodig. Heb je bijvoorbeeld al een Youtube-account of een Gmail-account, dan kun je dus direct beginnen, want daarmee kun je je ook bij Adsense aanmelden. Ga naar de pagina google.com/adsense om je aan te melden en klik op “Registreren”. Je komt vervolgens in de gelegenheid om je bestaande Google-account als Adsense-account te gebruiken. Vervolgens vul je de site in waarop je advertenties wilt zetten. Heb je meerdere sites, vul enkel je hoofdsite in, je kunt vervolgens zonder problemen ook Adsense op andere sites zetten. Ga hierna akkoord met de voorwaarden en verzend het formulier. Na enkele dagen word je aanvraag bekeken en als het goed is ook geaccepteerd.
Nu kun je beginnen met het plaatsen van advertentieblokken. Dit doe je door in te loggen bij Adsense, te klikken op “Mijn advertenties” en vervolgens op “Nieuw advertentieblok”. Geef het blok een toepasselijke naam, kies een formaat uit en bepaal of je tekstadvertenties, afbeeldingsadvertenties of allebei wilt weergeven. Weet je niet welk formaat je moet kiezen? Google heeft een aparte pagina waar je voorbeelden van de verschillende advertentieformaten vindt.
Nu moet je ook nog de kleuren voor je advertenties bepalen, voor het geval je tekstadvertenties wilt weergeven. Als je alleen afbeeldingsadvertenties hebt gekozen dan hoef je de kleuren verder niet aan te passen. Kies bij het kleurgebruik voor tekstadvertenties altijd kleuren die passen bij het design van je site.
Heb je een kleurenpalet gekozen of zelf samengesteld, klik dan op “Opslaan en code ophalen”. Kopieer de code die je in het volgende venster ziet naar de HTML van je website en vervolgens worden de advertenties weergegeven. Als je voor het eerst een advertentie aanmaakt of een bestaande advertentie wijzigt kan het ongeveer 10 minuten duren voordat er relevante advertenties getoond worden in de kleuren die je gekozen hebt. Gebruik je WordPress? Dan kun je heel eenvoudig advertenties op iedere pagina van je site weergeven door de code in een tekstwidget te plaatsen.