Hoe schrijf je goede teksten voor het web? Een praktische handleiding.
Behalve naar de opbouw van je website, kijkt Google natuurlijk vooral ook naar de inhoud van je website. Een gebruiker van Google die op zoek is naar het reinigen van aquaria willen ze niet uit laten komen bij een handleiding voor het reinigen van bijvoorbeeld een auto. Je moet bij het schrijven van testen voor je website dan ook rekening houden met hoe Google naar je website kijkt. Maar tegelijk moet je natuurlijk rekening houden met je bezoeker zelf. Je wilt niet dat deze afhaakt doordat de tekst op je website slecht en onoverzichtelijk geschreven is.
Rekening houden met de bezoeker
Op een computer, tablet of smartphone lezen mensen anders dan van papier. Bezoekers van je website zijn vaak gewend aan het scannen van webpagina’s, op zoek naar dat ene stukje tekst dat relevant voor hen is. De bezoekers van je site zitten meestal met drie problemen: (1) ze hebben een probleem, (2) er is op internet teveel informatie beschikbaar over de oplossing van hun probleem en (3) ze hebben te weinig tijd. Je moet je bezoekers dus vanaf het begin dat ze op je webpagina komen ervan overtuigen dat de pagina waarop ze zich bevinden een antwoord voor hun probleem bevat. En dan moet je dat probleem ook nog eens in hapklare brokken tekst of beeld zien op te lossen.
Rekening houden met Google
Als je teksten voor je website schrijft, moet je ook rekening houden met hoe Google naar je website kijkt en hoe Google zijn zoekresultaten opbouwt. Sommige mensen denken dat het schrijven voor Google in tegenspraak is met het schrijven voor de bezoekers van je website. Dit blijkt in de praktijk echter mee te vallen. Schrijven voor Google vereist vooral dat je goed over je content nadenkt, en dit komt de bezoeker alleen maar ten goede. Zowel Google als je bezoeker houden van grammaticaal correcte, logisch opgebouwde en activerende teksten.
Hieronder volgen vijf tips voor het schrijven van goede webteksten, waarbij je zowel rekening houdt met Google als met de bezoeker.
1. Zoek vergelijkbare trefwoorden
Wanneer je een webtekst schrijft is het belangrijk dat je trefwoorden afwisselt. Maak je bijvoorbeeld een pagina over het reinigen van een aquarium, gebruik dan trefwoorden die daar verband mee houden. Maak bijvoorbeeld tussenkopjes waarin je het schoonmaken van de verschillende onderdelen van een aquarium beschrijft. Houd bij het schrijven rekening met woorden waarop gebruikers van Google kunnen zoeken. Google heeft hier zelf een heel handige tool voor: Zoekwoorden vinden. Voer hier bijvoorbeeld de zoekterm “aquarium reinigen” in, en je ziet allerlei vergelijkbare trefwoorden waarop gebruikers van Google zoeken. Wanneer je die trefwoorden in je tekst verwerkt, heb je meer kans dat Google gebruikers naar je toe leidt.
2. Schrijf activerend
Mensen die op Google zoeken kun je vaak het beste aanspreken door activerend te schrijven. Als je bijvoorbeeld een cursus Frans op je website aanbiedt, kun je je webpagina beginnen met de zin “Hier vind je een cursus Frans waarmee je binnen enkele weken de basis van het Frans meester wordt.” Dit is echter wel erg omschrijvend opgeschreven. Beter is het om dan te kiezen voor een zin als “Leer met deze cursus Frans binnen enkele weken!”. Je spreekt de bezoeker hiermee rechtstreeks aan, waardoor deze eerder geactiveerd wordt om iets te gaan doen.
3. Gebruik beschrijvende linkteksten
Zowel voor je bezoeker als voor Google is het handig wanneer je beschrijvende links gebruikt. Verwijs je in een webtekst bijvoorbeeld naar een andere pagina op jezelfde site, dan kiezen sommigen er voor om dat te verwerken als “Klik hier voor meer informatie over de cursus Frans.” Wat echter beter werkt voor Google en de bezoeker, is om de link zo weer te geven: “Meer informatie over de cursus Frans.”
4. Schrijf vanuit een zoekvraag
Het merendeel van je bezoekers zal via Google op je website komen. Op Google zijn mensen vooral bezig met zoeken. Je bezoeker komt dus in feite bijna altijd met een soort zoekvraag op je website binnen. Bij het schrijven van je tekst kun je dus het beste diverse zoekvragen verzinnen die over je onderwerp gaan. Bedenk voor jezelf ook altijd bij alles wat je opschrijft: “Is deze informatie relevant?” en “Welke vraag beantwoord dit stuk tekst?”. Verzin voordat je gaat schrijven ook zelf enkele vragen waarmee je denkt dat iemand kan zitten met betrekking tot het onderwerp van je site.
5. Een onderwerp per pagina
Een belangrijk punt op het internet is dat je de informatie op je pagina nooit te veel of te lang moet maken. Mensen houden niet van eindeloos scrollen om bij de gewenste informatie te komen. Ook voor Google is het het beste wanneer je je beperkt tot zo’n 500 tot 1000 woorden per pagina. Hou het dus bij een pagina per onderwerp. Maak je bijvoorbeeld een website met een cursus Frans, maka dan voor elk apart cursusonderdeel een aparte pagina aan. Een pagina over werkwoorden, een pagina over lidwoorden, een pagina met voorbeelden, een pagina met oefeningen, etcetera. Of maak je een site voor je vakantiehuisje in het buitenland, dan maak je een pagina over de omgeving van je huisje, een pagina met foto’s van het huisje, een pagina met een beschrijving van het huis, een pagina met de beschikbare huurperiodes, een pagina met routebeschrijving, een pagina met de beschrijving van de tuin en een pagina met links naar andere interessante bronnen over de omgeving of de vakantie in het algemeen. Zorg voor veel verschillende pagina’s, maar zorg er ook voor dat op geen enkele pagina hetzelfde staat. Dat wordt door Google namelijk bestraft, net zoals het één op één overnemen van content van andere websites.