Wil je zelf een geavanceerde, dynamische website maken, met bijvoorbeeld reactiemogelijkheid, een forum, gastenboek of invoervelden, dan heb je al snel PHP nodig.
PHP is net als JavaScript een scripttaal, oftewel een soort vereenvoudigde versie van een programmeertaal. Een van de verschillen met JavaScript is dat PHP zich volledig op de server afspeelt, terwijl JavaScript in de browser wordt uitgevoerd. De PHP-code is voor een bezoeker dan ook helemaal onzichtbaar. De bezoeker ziet enkel de HTML, CSS en JavaScript codes die uit de PHP resulteren. PHP is momenteel de meestgebruikte scripttaal waaruit websites zijn opgebouwd. De taal wordt vaak in combinatie met een database gebruikt, zoals bijvoorbeeld MySQL. Wanneer een bezoeker een php-website opvraagt in de browser, wordt op de server waar de website staat gehost eerst de PHP-code uitgevoerd. Vervolgens krijgt de bezoeker de webpagina voorgeschoteld.
Je kunt PHP grofweg op twee manieren gebruiken. Of je zet PHP-codes tussen de HTML van je webpagina, of je zet HTML tussen de PHP-code van je webpagina. Meestal gebruik je een combinatie van beide methodes.
Wanneer je PHP in je webpagina wil gebruiken zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste moet je webhost hier ondersteuning voor bieden, en ten tweede moet je het bestand de extensie .php meegeven, zodat de server weet dat het om een PHP-bestand gaat.
In de HTML-code van je webpagina gebruik je PHP op deze manier:
<html> <body> <?php echo "Hallo wereld"; ?> </body> </html>
Deze code zal in de browser enkel de tekst ‘Hallo wereld’ tonen.
Zoals je ziet open je PHP-code altijd met een hekje, vraagteken en php. Je sluit altijd af met een vraagteken en een hekje. Vergeet je af te sluiten dan krijg je meestal een foutmelding te zien als je het bestand in een browser opent.
Ook kun je zien dat je na elke regel PHP-code afsluit met een punt-komma.
Je kunt in PHP gebruik maken van zogenaamde variabelen, die je later in het document opnieuw kunt gebruiken. Een variabele krijgt in PHP altijd een dollarteken mee. Dit zie je in het volgende stukje code:
<?php $stad = "Rotterdam"; ?> <p>Ik woon in <?php echo $stad; ?>.</p>
Dit stukje code geeft weer: Ik woon in Rotterdam.
Als je eenmaal een variabele ingesteld hebt kun je hem in heel het document gebruiken en zal die altijd dezelfde waarde houden, totdat je hem eventueel aanpast of opnieuw instelt. Een variabele kan ook numeriek zijn, waardoor je er allerlei mathematische functies op kunt toepassen, zoals optellen, aftrekken, maar ook bijvoorbeeld afronden naar boven of beneden.
Werkt PHP bij jou niet?
PHP werkt alleen wanneer je het bestand op een server plaatst die PHP ondersteunt. Wanneer je in de browser een PHP-bestand opent dat op je eigen computer staat dan werkt het dus niet, of je moet van je eigen computer een server maken. Hoe je dat doet, lees je hier: PHP op je eigen computer.