Zelf een site maken met WordPress, hoe doe je dat? Het voordeel van WordPress is dat het makkelijk te installeren is en dat je de keuze hebt uit duizenden kant-en-klare thema’s voor het uiterlijk van je website.
WordPress is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de populairste CMS-en ter wereld. Wat begon als eenvoudige software om je eigen weblog mee te maken, is geëvolueerd tot een volwaardig CMS waarmee je behalve weblogs ook complete websites kunt bouwen. Voor het basisgebruik van WordPress heb je amper kennis van HTML en PHP nodig. Wil je je website aanpassen aan je eigen voorkeuren, dan kan het wel handig zijn om wat van HTML en PHP af te weten.
WordPress wordt ontwikkeld en ondersteund door een grote community op WordPress.org. Om de zoveel tijd komen er nieuwe versies van de software beschikbaar. Meestal is het handig direct je website te upgraden wanneer er een nieuwe versie wordt uitgebracht. Op die manier ben je namelijk optimaal beschermd tegen hackers. WordPress kun je installeren in diverse talen, waaronder het Nederlands. De basis van de software is de achterkant van de site, waarin je artikelen en pagina’s aanmaakt en foto’s kunt uploaden. Aan de voorkant is de basis een thema en plugins. Met die eerste bepaal je het uiterlijk van je website, met plugins breid je de functies van je website uit.
Thema’s
Thema’s, ook wel ‘themes’, zijn pakketten met PHP, CSS, JavaScript en afbeeldingsbestanden die je op internet kunt downloaden. Standaard krijg je bij installatie van WordPress één thema meegeleverd, die echter heel basaal is. Daarom zul je na installatie al gauw op zoek willen naar een ander thema. Ook is het mogelijk helemaal zelf een thema te bouwen, maar hiervoor moet je wel gevorderde in websites maken zijn en overweg kunnen met HTML, CSS, PHP en MySQL. Er zijn zowel betaalde als gratis thema’s. Veel van de thema’s zijn niet in het Nederlands beschikbaar, maar vaak kun je ze wel vrij eenvoudig vertalen naar het Nederlands.
Plugins
Met plugins kun je extra functies aan je WordPress-website toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een contactformulier, Facebook Like-knoppen, een forum, betere zoekfuncties, een lightbox voor je foto’s, en een plugin om spam tegen te houden. Standaard krijg je bij WordPress twee plugins meegeleverd, Akismet en Hello Dolly, maar je kunt heel eenvoudig zelf nieuwe plugins toevoegen. Net als thema’s, zijn er zowel betaalde als gratis WordPress-plugins.